10 nejlepších způsobů jak použít čerstvý zázvor

10 nejlepších způsobů jak použít čerstvý zázvor

Aromatický a pikantní zázvor je stejně prospěšný jako chutný! Zázvor lékařský, je rostlina z čeledi zázvorníkovitých a pochází z Číny nebo Indie. Oddenek se používá jako koření pod názvem zázvor.

Použití zázvoru je ohromně rozmanité, od marinád k masu a pečivu, přes bolavé svaly až po nevolnost z pohybu. Toto úžasné koření dodává receptům šmrnc a chuť. Pití zázvorového čaje nebo přidání strouhaného zázvoru do slaných pokrmů aktivuje protizánětlivé vlastnosti zázvoru, což může být prospěšné nejen pro osoby s artritidou.

Zázvor je základem dobrého jídla i dobrého zdraví a zde jsou některá doporučená použití tohoto pozoruhodného oddenku:

1. Zázvorový čaj

Čerstvý zázvor nakrájejte na tenké plátky a přidejte do vroucí vody, abyste získali uklidňující a aromatický čaj. Pro ochucení můžete přidat med a citron. Zázvorový čaj slouží také ke zmírnění příznaků nevolnosti.

2. Míchané smažené směsi:

Zázvor dodá chuťový náboj smaženým pokrmům. Čerstvý zázvor jednoduše umeleme nebo nastrouháme a přidáme na pánev se zeleninou a masem.

3. Kari pokrmy:

Zázvor je běžnou součástí indických a thajských kari pokrmů. Přidejte čerstvý zázvor do směsi koření nebo ho osmahněte s cibulí a česnekem.

4. Smoothies a šťávy:

Přidejte malý kousek čerstvého zázvoru do svého oblíbeného koktejlu nebo džusu a dodejte mu pikantní chuť.

5. Pečení:

Čerstvý zázvor můžete použít k dochucení pečiva, jako jsou koláče, sušenky a muffiny.

6. Salátové dresinky:

Zázvor lze použít k přípravě pikantní a aromatické zálivky na saláty. Čerstvý zázvor smíchejte s octem, olejem a medem.

7. Marinády:

Čerstvý zázvor použijte do marinád na maso, mořské plody či tofu. Stačí smíchat zázvor se sójovou omáčkou, rýžovým octem a dalším kořením.

8. Nakládané okurky:

Čerstvý zázvor lze použít k přípravě nakládané zeleniny. Zázvor nakrájejte na plátky a přidejte do směsi octa, cukru a soli.

9. Omáčky:

Zázvor lze použít k přípravě aromatických omáček na sushi, čínské knedlíčky a další asijské pokrmy.

10. Koktejly:

Čerstvý zázvor lze použít k dochucení koktejlů, kterým dodá pikantní a osvěžující nádech. Rozmixujte čerstvý zázvor s limetkovou šťávou a přidejte do oblíbeného alkoholu.

Máte další tipy, jak právě vy používáte zázvor? Napište nám je do komentáře.

Napsat komentář